Pančevo - Duhovni simboli

Uspenska crkva
Uspenska crkvaCrkva Uspenja Presvete Bogorodice (Uspenska crkva ili Crkva sa dva tornja) podignuta je u periodu od 1807-1811. godine. Najveće zasluge za njenu izgradnju pripadaju proti Andreji Arsenijeviću koji je u to vreme bio nacionalni vođa pančevačkih Srba. Izgradnju crkve pomogao je vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović sa 650 hvati građe. To je bila zahvalnost Srbima u ravnici koji su ustanicima u Srbiji slali hranu, novac i oružje. Uspenska crkva je građena u neoklasicističkom stilu. Velelepni ikonostas  oslikao je  Konstantin Danil.


Preobraženska crkva

Preobraženska crkvaPreobraženska crkva nalazi se u delu grada koji Pančevci zovu „Margita“. Crkvu je projektovao arhitekta Svetozar Ivačković koji je znalački ukomponovao četiri stila: vizantijsko, romanski, srpski i renesansni. Zidana je u obliku krsta i preko jednog mosta na kamenim stubovima vezana je uz toranj visok 41 metar. Gradnja hrama počela je 1873. godine, a završena 1878. godine kada je i osveštana. Godine 1911. pristupilo se izradi ikonostasa. Uroš Predić, poznati slikar i ikonopisac izradio je 34 ikone, a nešto kasnije akademski slikar Stevan Aleksić izradio je freske na zidovima i svodovima hrama. Preobraženska crkva proglašena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Manastir Vojlovica
Manastir VojlovicaPrema predanju manastir Vojlovica je osnovao Despot Stefan Lazarević 1405. god, a najstariji pisani spomen je iz 1542. godine. Barokni ikonostas urađen je krajem 18. veka. Za vreme Drugog svetskog rata u manastiru su jedno vreme bili internirani patrijarh Gavrilo Dožić i episkop Nikolaj Velimirović. Od 1964. god. manastir Vojlovica je okružen velikim industrijskim kompleksom, Rafinerijom nafte Pančevo, što je jedinstven slučaj u svetu.        Rimokatolička crkva

Katolička crkvaRimokatolička crkva svetog Karla Boromejskog nalazi se u centru Pančeva. Podignuta je 1757. godine, a Minoritski samostan, u neposrednoj blizini, godinu dana kasnije.

Danas je katolička crkva svetog Karla Boromejskog jedino mesto u gradu gde se mogu čuti orgulje.
Evangelistička crvka

Evangelisticka crkvaPočetkom 1905. počela je izgradnja Evangelističke crkve u Pančevu a već naredne 1906. osvešteno je  prelepo zdanje ovog verskog objekta građenog u neogotskom stilu. Broj evangelista posle Drugog svetskog rata je izuzetno mali.

Crkva danas povremeno otvara vrata za bogosluženje i radi organizovanja koncerata klasične muzike.

 

District 2483

Sastanci:

Utorak, 20h
Stara pivara, Nikole Tesla 2, Pančevo