Pančevo - Poznate građevine

OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"
OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"U Zmajevoj ulici krajem XIX i početkom XX veka podignute su mnoge znamenite građevine. Najimpresivnija po veličini i izgledu bila je Muška građanska škola, kasnije Trgovačka akademija, a danas Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“.Zakova kuća

Zakova kućaNa nekada Malom trgu, danas Trg slobode, na malom prostoru nekoliko je izuzetno vrednih građevina s početka 19. veka.
Zakova kuća građena je u eklektičkom stilu sa karakterističnim kubetom na uglu. Ime je dobila po vlasniku dr Milanu Zaku, plemićkog poekla i jednog od najuglednijih Pančevaca toga doba.
Dvadesetih godina 20. veka bio je na dužnosti gradonačelnika Pančevo.


Trubač
TrubačBogati trgovac žitom Laraz Dragićević četrdesetih godina 19. veka podigao je velelepnu kuću koja je pored ostalog imala i pozorišnu salu, veliku dvoranu za ples sva u kristalnim ogledalima, kazino i kafanu sa prenoćištem koja se zvala „Kod Trubača“.
Popularni „Trubač“ dobio je ime po pesmi Stevana Kaćanskog „Hej, trubaču s bojne Drine“.
Grnčarska kuća

grncarskakucaNa uglu ulica Vojvode Radomira Putniak i Žarka Zrenjanina 1792. god. podignuta je Graničarska kuća. Ovo vredno zdanje rađeno je u baroknom stilu i služilo je prvobitno za smeštaj nemačkih oficira. Zdanje je kroz vreme često menjalo svoju namenu.


( poznate građevine (4) )
Polovinom 19. veka podignuta je zgrada na samom uglu ulica Korzo i Vojvode Radomira Putnika, Pančevcima pozanta kao „Kuća Aleksića“. U ovo vredno zdanje koje je imalo salone često su na „čašicu razgovora“ svraćali poznati književnici i umetnici poput Miloša Crnjanskog, Petra Lubarde, Marka Murata.

Privredna banka - Poštanska štedionica
Privredna banka - Poštanska štedionicaU Pančevu je tokom 19. veka podignuto više banaka i štedionica. među onima koje su uspele da opstanu je Pučka banka osnovana 1869. godine. Zbog širenja poslova 1903. godine je na Malom trgu (Trg Slobode) podiže velepno zdanje u stilu secesije.  Banka je danas u istoj zgradi i uspešno posluje do nedavno pod imenom Privredna banka Pančevo, a od nedavno u njoj je Poštanska štedionica.
Zgrada socijalnog

Zgrada socijalnogNa uglu ulica Vojvode Radomira Putnika i Mite Topalovića veoma je impresivno zdanje Pančevcima poznato kao zgrada „Socijalnog“. Mnogi Pančevci toga vremena divili su se beloj građevini koju je podigao štampar Karlo Vitigšlager.


Elektrotehnička škola "Nikola Tesla"

Elektrotehnička škola "Nikola Tesla"Zgrada Državne ženske građanske škole podignuta je 1905. godine i nalazi se na uglu ulica Dr Svetislava Kasapinovića i Maksima Gorkog. Škola je više puta menjala namenu. U oba svetska rata bila je kasarna dok se u njoj danas nalazi Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“.


Pančevačka gimnazija

Pančevačka gimnazijaPančevačka gimnazija spada u red najuglednijih obrazovnih ustanova u Banatu. Počela je sa radom 1863. god. kao Viša realna škola. Njeni đaci bili su čuveni naučnik Mihajlo Pupin i jedan od najvećih srpskih slikara Uroš Predić. Na mestu stare zgrade 80-tih godina 19. veka podignuta je nova, a Viša realna škoal 1881. godine i zvanično je promenila ime u Realnu gimnaziju. Današnja gimnazija nosi ime po svom đaku – „Uroš Predić“.

 

District 2483

Sastanci:

Utorak, 20h
Stara pivara, Nikole Tesla 2, Pančevo