Pančevo - Znamenitosti

Istorijski arhiv Pančeva
Istorijski arhiv PančevaVelika kasarna je podignuta 1875. god. U to vreme nosila je ime Franca Jozefa. Posle Prvog svetskog rata funkcija je ostala ista samo je promenila ime u kasarna Petra I Karađorđevića.

Posle Drugog svetskog rata je često menjala namenu a od 1981. U njoj je Istorijski arhiv Pančeva.
Zgrada preduzeća "Kostruktor"

Zgrada KonstruktoraNa mestu nekadašnje Matematičke škole 1911. god. podignuto je monumentalnio zdanje u koje se  uselila Austrougarska banka. Između dva svetska rata u objekat se useljava ekspozitura Narodne banke Kraljevine Jugoslavije.

Posle rata u njoj je bilo sedište Građevinskog preduzeća „Konstruktor“ a danas je u njoj Glavna filijala Banke „ Inteza“.
Stara železnička stanica

Stara železnička stanicaPančevo je tokom 19. veka izraslo u značajan trgovinski centar. Njegov razvoj ograničavali su slabi putevi, teško prohodni tokom jeseni i zime. rečni saobraćaj u toku zime često je bio u zastoju. Izlaz je nađen u železnici. Pruga od Pančeva do Zrenjanina kojom je grad povezan sa Budimpeštom, Bečom i zapadnom Evropom izgrađena je 1894. god. Dve godine kasnije otvorena je Železnička stanica na obali Tamiša. u zgradi stanice danas je železnička administarcija i Galerija kluba ljubitelja železnice.                                                                                               
                                         
Sokače
SokačeUlica Sokače, nekada Gizelina ulica, duga je nekoliko desetina metara i nalazi se u centru grada. Oduvek je bila puna prodavnica i bila veoma popularna. I danas je tako. Pored specijalizovanih butika u njoj je i Turistička organizacija Pančevo u kojoj se mogu kupiti suveniri i dobiti sve informacije o gradu i okolini.

Florijan

FlorijanVećina kuća u Pančevu u 18. veku bile su pokrivene trskom, pa su i požari bili česta pojava. Zbog toga su gradske vlasti zabranile pušenje na ulicama i pucanje iz vatrenog oružja, ali ni te odluke nisu mnogo pomogle.

Pančevci su se dosetili i na drugi način su se suprotstavili vatrenim stihijama. Godine 1813. podigli su spomenik svetom Florijanu, zaštitniku od vatre. Kako kažu savremenici iz tog perioda, broj požara se znatno smanjio.

Narodna bašta
Narodna baštaNarodna bašta je podignuta u prvoj polovini 19. veka zahvaljujući generalu Mihovilu Mihaljeviću, koji je u to vreme upravljao Pančevom. Nalazi se u južnom delu Grada i danas kao i onda predstavlja ponos Pančeva.
U Narodnoj bašti 1905. god. održana je velika međunarodna industrijsko-poljoprivredna izložba sa izlagačima iz mnogih država širom Evrope. Narodna bašta je poslednjih godina temeljno uređena i rekonstruisana i predstavlja oazu mira, mesto odmora i rekreacije.


Veslački klub
Veslački klubVeslački klub u Pančevu je otvoren 1922. godine na obali Tamiša.

Klub je i danas izuzetno popularan u gradu i predstavlja jedno od kultnih mesta na kome se okupljaju svi zaljubljenici u reke.

Most na Tamišu
Most na TamišuPančevci su dugo vremena svoje reke Dunav i Tamiš  prelazili čamcima i skelama. Tek 30-tih godina 19. veka počeće da se realizuje izgradnja mostova.
Problemi su nestali kada je 1935. godine podignut Pančevački most preko Dunava, a godinu dana kasnije i drumski most preko Tamiša. Danas Mostove na Tamišu i Dunavu dnevno pređe na hiljade vozila.

 

District 2483

Sastanci:

Utorak, 20h
Stara pivara, Nikole Tesla 2, Pančevo