Bogdan Jovanović

Bogdan JovanovićRođen je 1948. godine u mestu Ratkovci kod Slavonske Požege. Po završenoj Gimnaziji u Slavonskoj Požegi odlazi na studije na Poljoprivredni fakultet u Zemunu na kome diplomira 1971. godine- ratarski smer. Na istom fakultetu završio je postdiplomske studije 1998. godine.
Od 1972.godine zaposlen u ZZ “Mladost” Kačarevo, a 1975. zapošljava se u “Agroživu” gde radi do 1991. Iste godine Institut “Tamiš“ osniva “Agroinženjering” gde postaje direktor tog preduzeća, a 1994. i zamenik direktora Instituta “Tamiš“.
Godine 1997. imenovan je za zamenika predsednika Saveta za privredu opštine Pančevo, a od 2005. godine zamenik je predsednika Skupštine Privredne komore i član Upravnog odbora. Na funkciju direktora Instituta “Tamiš“ Pančevo imenovan je 28.2.2000. godine.

Kao prvi čovek Instituta „Tamiš“ Bogdan Jovanović je doprineo da ova naučno-istraživačka kuća razvije saradnju sa proizvođačima semena, zaštitnih sredstava i drugih proizvoda vezanih za agrar, ali i da stručnjaci Instituta neposredno sarađuju sa poljoprivrednicima u oblasti zaštite bilja, ratarstva, stočarstva, povrtarstva, voćarstva, vinogradarstva, mehanizacije i drugih oblasti poljoprivrede.

U teškom trenutku za agrar Jovanović je uspeo da se potpuno posveti unapređenju tehnologije proizvodnje, ali i da doprinese da ovaj kolektiv dobro posluje. Institut „Tamiš“ okuplja brojne stručnjake iz raznih oblasti poljoprivredne proizvodnje, a na poljima Instituta svake godine vrše se brojna ispitivanja, koja služe kao osnov za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Bio je vrstan stručnjak, kvalitetan rukovodilac, a u svojoj bogatoj karijeri objavio je niz naučnih radova koji su potpomognuti iskustvima iz prakse. Uvek je gledao da unapredi društvo u kome živi, ali i tehnologiju poljoprivrede koja se primenjuje u agraru.

Činjenica da nema poljoprivrednika na ovim prostorima koji ne zna Bogdana Jovanovića, dovoljno govori o njegovom delu, koje može da posluži za primer kako mladima, tako i starijima.

 

District 2483

Sastanci:

Utorak, 20h
Stara pivara, Nikole Tesla 2, Pančevo